lauantai 30. kesäkuuta 2018

Menovinkkini huomiselle: Tärpit Avoimet Puutarhat -päivään Lahdessa & Orimattilassa!Viime vuonna minulta jäi valitettavasti Avoimet Puutarhat -tapahtuma välistä, enkä edes muista, minkä vuoksi... Viime kesä oli niin täynnä remonttihommia, että todennäköisesti joku projekti raksalla veti pidemmän korren tärkeydessä...

Koska viime vuoden valokuvia ei siis ole, kuvittavat tätä päivitystä kuvat vuoden 2016 tapahtumasta. Tuolloin ehdottomasti suosikkini kaikista pihoista oli Peikkometsä - ja sitä kautta löytyi muuten mahtava Instatuttavuus; @minnakatrielina!

Oheisesta linkistä pääset kurkistamaan kaikki ottamani valokuvat vuoden 2016 Avoimista Puutarhoista, joissa vierailin; KLIK!


Avoimet Puutarhat -tapahtumaan kulminoituu niin monta minulle asiaa, jotka rentouttavat ja tuottavat ZEN -tilan: kauniit, ihan tavallisten ihmisten kotipuutarhat, joita esittelevät aina niin iloiset ja positiiviset omistajat. Kukkia, kasvimaita, ihania pieniä yksityiskohtia.

Ja mikä rentouttavinta; lapsivapaata aikaa vain nauttia ulkosalla puutarhoissa vaeltelemisesta ja valokuvaamisesta - molempiin näin lapsiperheen arjessa jää ihan liian harvoin aikaa!


Minne sitten ajattelin itse ehtiä piipahtamaan huomenna?


Tässä ovat minun vinkkini mielenkiintoisista puutarhoista
Lahdessa & Orimattilassa:


Arvila, Ruuhijärvi / Lahti
Hevossuontie 20 (entinen Savistentie)

''Vanha villiintynyt piha. Uudet omistajat tulivat 12 vuotta sitten ja siitä alkoi muutos. Vain marja- ja hedelmätarha jäi paikoilleen, mutta sekin koki uudistumisen. Puutarhanälän kasvaessa on perustettu arboretum ja rosario. 
                  
Vanha, uudistettu pihapiiri peltojen keskellä maalaismaisemassa. Puut ja pensaat ovat vielä pieniä, ovat kuin taivaasta tupsahtaneita, mutta tulevaisuudessa tarvitsevat kasvutilaa ympärilleen. On kivimuureja, kasvimaata ja ruusutarhaa.
Pihassa myös vanha aitta, jossa on oma pieni museo. Museo on avoinna tapahtumapäivänä.''


Tapionkatu3

''Upea ja rehevä asutuspuutarha jossa paljon oerennoja , kärhöjä , ruusuja ja erillaisia perennoja.''


Vihreä Puutarha, Villähde / Lahti
Venlantie 10

''Omakotitalon pihapiiri jossa pääosassa puut ja pensaat,perennoilla maustettuna. 
                  
Kerroksittain rakennettu puutarha,missä konevoimaa ei ole käytetty,mutta lapiota sitäkin enemmän. Pihasuunnittelijan omalle perheelleen rakentama piha,jonka linjat kiertävät ja kaartavat eri tunnelmia luoden. ''


Onnelantie 26

''Puutarha idyllisellä Onnelantien puutaloalueella. 
                  
1920-luvulla rakennetun puutalon suojaisa puutarha. Vanhoja omena- ja luumupuita, perennoja, luonnonkasveja ja lehtokotiloita sulassa sovussa. Luonnonkivipengerryksiä ja suihkulähde. Loputon puuhamaa ja omistajansa rakkain harrastus.

Puutarha sijaitsee keskustan alueella, eikä varsinaista pysäköintialuetta ole tontin välittömässä läheisyydessä. Satunnaisia kadunvarsipaikkoja voi löytyä.''


Pitsinnyplääjän Torppa, Heinämaa / Orimattila
Sepänjoentie 9

''Mäen rinteeseen rakentunut puutarha kukkii keväästä syksyyn, kukinnan aloittavat krookukset, tulppaanit ja suuri syreeniaita, jonka tarinanmukainen emokasvi olisi kulkeutunut paikkakunnan puuseppien mukana Suomenlinnasta.
                  
Puutarhamme sijaitsee Heinämaan kylässä, jossa on pitkät perinteet pitsin nypläyksestä, mökin edesmenneet emännät ovat olleet molemmat pitsin nypläyksen taitajia. Itse puutarha on rakentunut parinkymmenen vuoden aikana länteen avautuvaan mäenrinteeseen. Alkujaan melko jyrkästikin pellolle laskeutunut rinne muokattiin kaivinkoneella neljään tasoon, tämä mahdollisti pienen alle 2000 neliömetrin tontin rakentamisen nykymuotoonsa. Istutuspenkit pengerrettiin tontilta löytyneillä kivillä, joita nousi maasta joka lapion pistolla. Kasveiksi on valikoitunut vuosien saatossa kestäviä perinnekasveja, klematiksia, daalioita, pioneja ja ruusuja. Muutama omenapuu ja marjapensaskin löytyy hyötypuutarhasta, pienen perunamaan lisäksi kasvatetaan lisukkeita ruokapöytään. Uutuutena on valmistumassa kasvihuone lämpöä vaativille kasveille vanhoista ikkunoista. Syksyllä ilmojen viiletessä se tulee toimimaan tunnelmallisena illanistujaisten pitopaikkana.''


Puutarhat ovat tänäkin vuonna auki läpi Suomen klo 12-17.

Oheisesta linkistä löydät tänä vuonna esillä olevat puutarhat: KLIK!


Toivotaan aurinkoista päivää huomiselle siis!

Mukavia Puutarhapäiviä kaikille!!

2 kommenttia:

  1. Voi että niin olisin halunnut huomenna kiertää, mutta meillä on uuden kummitytön juhlaa huomenna. Meinaa tänä kesänä sattua kaikkien "himotapahtumien" kohdalle menoja päällekkäin. No josko Mustilan perennapäivään pääsisi....

    VastaaPoista
  2. Multa jäänyt aina väliin nämä... Nyt olen myös listannut lähiseudun paikat, eli Nuppulinna-Nukari-Hyvinkää-Röykkä-Nurmijärvi. En tiedä, ehtiikö kaikkiin. Loviisaan aina tehnyt mieli lähteä. Ehkä ensi vuonna sitten... :) Mutta kohta lähdetään matkaan!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...