tiistai 3. heinäkuuta 2018

Avoimet Puutarhat 2018 // Pitsinnyplääjän Torppa, Orimattila


Viime sunnuntaina vietettiin Avoimet Puutarhat -päivää ympäri Suomea - päivä, jonka olin merkinnyt kalenteriini jo kauan aikaa sitten ja jota odotin todella innokkaasti monestakin syystä.

Ihan ensinnäkin oman pihan ja puutarhan muokkaustyöt ovat jatkuneet tänäkin kesänä, joten kaikki vinkit ja ideat mm. pengerryksiin ja pihakivien hyötykäyttöön ovat kultaakin arvokkaampia! Lisäksi vihdoin olen päässyt etsimään omaan pihaamme sopivia, mahdollisimman helppohoitoisia perennoja - etenkin vanhat perinnelajikkeet ovat suosikkejani.

Eikä yhtään vähäisimpänä syynä kuumeiseen odotukseen ollut mahdollisuus viettää pientä laatuhetkeä yksin kameran kanssa vaellellen ulkoilmassa...! :)

 
Listasin lauantaina tänne blogiin omat tärppini Lahden ja Orimattilan alueelta, ja lopulta päädyinkin kiertämään kolme kohdetta noista listaamistani viidestä puutarhasta. Yksi näistä puutarhoista oli Pitsinnyplääjän Torppa Orimattilassa eli tämän päivän postauksen valokuvat ovat kyseisestä puutarhasta otettuja.

Ehdottomasti suosikkini näistä kolmesta, joissa vierailin!

...Oli muuten harmillista huomata, ettei tänäkään vuonna Mäntsälän alueella yksikään kotipuutarhuri avannut puutarhaansa esittelyyn... Mielellään olisin käynyt kiertelemässä täällä kotiseudulla ihastelemassa pihoja.

Aiempinakin vuosina olen aina suunnannut pohjoiseen Lahden suuntaan ja jättänyt Uudenmaan kohteet väliin, ihan jo siitäkin syystä, että lajikkeet, jotka pärjäävät Lahden korkeudella (vyöhyke III), pärjäävät myös Mäntsälässä.

 
Pitsinnyplääjän Torppaa kuvailtiin Avoimet Puutarhat -sivustolla näin:

''Mäen rinteeseen rakentunut puutarha kukkii keväästä syksyyn, kukinnan aloittavat krookukset, tulppaanit ja suuri syreeniaita, jonka tarinanmukainen emokasvi olisi kulkeutunut paikkakunnan puuseppien mukana Suomenlinnasta.
                  
Puutarhamme sijaitsee Heinämaan kylässä, jossa on pitkät perinteet pitsin nypläyksestä, mökin edesmenneet emännät ovat olleet molemmat pitsin nypläyksen taitajia. Itse puutarha on rakentunut parinkymmenen vuoden aikana länteen avautuvaan mäenrinteeseen. Alkujaan melko jyrkästikin pellolle laskeutunut rinne muokattiin kaivinkoneella neljään tasoon, tämä mahdollisti pienen alle 2000 neliömetrin tontin rakentamisen nykymuotoonsa. Istutuspenkit pengerrettiin tontilta löytyneillä kivillä, joita nousi maasta joka lapion pistolla. Kasveiksi on valikoitunut vuosien saatossa kestäviä perinnekasveja, klematiksia, daalioita, pioneja ja ruusuja. Muutama omenapuu ja marjapensaskin löytyy hyötypuutarhasta, pienen perunamaan lisäksi kasvatetaan lisukkeita ruokapöytään. Uutuutena on valmistumassa kasvihuone lämpöä vaativille kasveille vanhoista ikkunoista. Syksyllä ilmojen viiletessä se tulee toimimaan tunnelmallisena illanistujaisten pitopaikkana.''

Pihapiiri oli runsas, kauniisti pengerretty, eikä todellakaan tuntunut 'pienelle', alle 2000m2 tontille piharakennuksineen, kasvimaineen, kasvihuoneineen ja kukkaistutuksineen! Tämä oli ihana ja itseä rohkaiseva yllätys, sillä oma tonttimme on palttiarallaa saman kokoinen - upeaa huomata, miten suuri vaikutus mm. pengerryksillä pihatilojen muodostajana on, sillä samaan tapaan oma puutarhamme on muodostumassa eri tasoihin tontilla.

 
Kivien käyttöön löytyi tältä pihalta monia kauniita ideoita!

Rakastuin noihin mukulakivikäytäviin (yllä), jotka johtivat yläpihalta alempana olevalle piharakennukselle. Heti pystyin kuvittelemaan samanlaiset johtamaan talon takaa yläpihalta omenapuiden ohitse kaartaen tulevalle kesähuoneelle pihan alalaitaan... 

Toinen työlistallamme oleva kiviaihe on portaat kanalan kulmalla menevän pengerryksen reunalta alemman tason nurmialueelle. Samanlaiset portaat, kuin tuossa alakuvassa, saisimme kasattua pihaltamme maanmuokkauksen yhteydessä talteen otetuista kivistä.

...Totesin miehelle kotiin tuntuani, että ensi vuonna hänen on pakko lähteä mukaani kierrokselle, jotta voin antaa hänelle briiffauksen tuleviin urakoihin heti tuoreeltaan esimerkin äärellä! :) Vielä huumorilla jaksoi suhtautui...

 
Pitsinnyplääjän Torpan pihasta löytyi hauskoja yksityiskohtia, kuten pihan keskellä olevan puun suojassa pulputtava pikkuinen suihkulähde ja punainen kerrostalo.

 
Omalle hankintalistalle löytyi tästä puutarhasta myös monen monta lajiketta, kuten karpaattienkello, tarha-alpi (kuvat alla) ja läpi kesän pitkälle syksyyn kukkiva pikkusydän (kuva ylempänä).

 
Tiedättekö mikä oli paras oppikokemus tämän vuoden puutarhavierailuista?

Tieto, että kaikki kolme upeaa puutarhaa, joissa vierailin - kaikki kauniin reheviä, kerroksellisia ja upeita perennoja täynnä, sekä kätkivät sisälleen ihania piilopaikkoja ja oleskelunurkkauksia - olivat muotoituneet vuosikymmenien saatossa nykyiseen olomuotoonsa!

Tämä oli niin lohduttavaa kuulla tällaisena vasta-alkaneena kotipuutarhurina!

Olen itse luonteeltani niin malttamaton ja hieman kärsinkin siitä, ettei kaikki ole heti valmista ja täydellistä, joten otin ilolla vastaan tämän mahdollisuuden olla kerrankin armollinen itselleni - meillä on vuosikymmeniä aikaa muokata pihastamme juuri täydellinen meille.

 
Puutarhan alareunan tuntumassa oli vanha piharakennus, jonka yhteyteen oli aidattu omaan rauhaan puutarhan apupöytä ja paljunurkkauskin.

Tämäkin heinäseipäistä tehty seinämä piti esitellä heti miehelle, sillä suunnittelemme hieman korkeampaa aitaa tonttimme alareunaan - miksei se voisi olla rakenteeltaan vastaavanlainen (ilman tuota kattoa)?!

Ja mietinnässä on meilläkin paljun hankinta (vanhassa kodissa palju oli koko perheen suosikkipaikka kesäisin), mutta olemme pähkäilleet, kuinka sen saisi kauniisti suojattua omaan rauhaan tontillamme.

 
Ehdoton suosikkini tässä puutarhassa oli kasvihuone - juuri sellainen josta itsekin haaveilen!

R A K A S T U I N !

Tätä kuvaa olen nyt monen monta kertaa näyttänyt miehelle, että 'tällainen'! :) Olinkin jo aiemmin saanut miehen lupaamaan, että kun ensi kesäksi säästän rahat ja tilaan tällaisen kasvihuoneen pihaan, sekä etsin lisää vanhoja tiiliä, niin mies muuraa tiilistä sokkeli ja kasaa kasvihuoneen minulle.

 
Tähän kasvihuoneeseen on työn alla vielä takaseinän muuraaminen noista vanhoista tiilistä, mikä onkin ihan loistava idea, sillä tiilet varaavat lämpöä auringonpaisteesta ja luovuttavat sitä sitten sään viilentyessä - jatkaen näin kasvukautta kasvihuoneessa. Sama lämpöä varaava vaikutus myös tuolla pihakivistä tehdyllä lattialla - sellainen tilattu mieheltä myös meidän omaan kasvihuoneeseemme.

 
Kauniina yksityiskohtana nuo pilkkukuvioiset ohuet verhot pitkällä ikkunaseinustalla:


Raparperien lehtien avulla askarreltuja pihalaattoja oli tontilla myös runsaasti; ne jatkoivat kulkureitin ohjausta siitä mihin mukulakivi päättyi ja johtivat niin paljulle kuin kasvihuoneen taakse kätkeytyvälle kasvimaalle.

 
...Ja tässäkin eräs DIY-projekti, jonka esittelin miehelle... :)

 
Kasvihuoneen takana oli seuraavalla pengerretyllä tasolla lava- ja avokasvimaa, jossa myös oli hyötykäytetty kiviä:

 
Tähän kivistä rakennettuun 'penkkiin' oli istutettu kurpitsaa:

 
Tiedän jo täydellisen paikan tontillamme, johon tällainen 'kivikasa' istuisi täydellisesti, mutta koska kyseinen kohta sijaitsee meillä kasvimaan sijaan pihan puolella, istuttaisin siihen vaikka angervon.

Oi, sepä olisikin näyttävä yksityiskohta!

...Ja kivien väliin jotain kaunista, pienikukkaista kivikkokasvia kasvamaan...

 
Loppuun vielä kaksi kaunista - ei niin yllättävää, mutta vanhaan pihapiiriin aina niin kauniisti istuvaa - kukkaistutusideaa. :)

Ihanaa romuromantiikkaa!


Huh, olihan niitä kuvia paljon - ja vasta yhdestä kohteesta! :)

Koetan tässä pikemmiten laittaa jakoon vielä niiden kahden muun, Lahdessa sijainneen, puutarhan valokuvat - toivottavasti näistä löytyy ideoita ja inspiraatiota myös teillekin!

Itse ainakin heti puutarhoja kierrettyäni bongasin kirpputorilta kauniin ruosteisen metallisankon, jossa nyt kukkii kauniisti kamomillasaunio, sekä kaivoin vihdoin tontin laidalla kukkivat kauriinkellot ja kurjenmiekat puutarhaan kukkapenkkiin, eli aivan uusin silmin taas katselee ympärilleen omaakin puutarhaa.

Aurinkoisempaa viikkoa sinne kaikille!
...Täällä on satanut kaatamalla lähes koko päivän!


4 kommenttia:

  1. Ihana puutarha :) Kiva kierrellä puutarhoissa ja keretä vähän ideoita omaansa.

    VastaaPoista
  2. Tosi kaunis kasvari! Tuollainen tiilisokkeli oli ainoa asia mitä uuteen kasvariini jäin kaipaamaan. Ja olen niin samaa mieltä pihanomistajien kanssa. Olen nyt hiljalleen väsännyt pihaani omannäköisekseni. 10 vuotta mennyt ja vieläkin on osittain kesken. En jaksa ottaa paineita. Olisi ehkä vähän surullistakin, jos kaikki se kiva olisi tehty jo vuodessa.

    VastaaPoista
  3. Tämä mökkipiha oli aivan ihana! <3 Ensimmäistä kertaa tuolla piipahdettiin vaikka melkein samoilla nurkilla itsekkin asutaan. :P Mentiin niin viime tippaan, että en paljoa kuvia kerinnyt räpsimään, joten linkitin tämän sinun postauksesi omaan avoimien puutarhojen postaukseeni. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...