perjantai 1. kesäkuuta 2018

Kotikanalan ulkotarha vihdoin käyttövalmis!


Ensimmäinen kesäkuuta!

Säiden puolesta tosin tuntuu, kuin olisimme jo pitkällä heinäkuussa... En valita, totean vain, että hellettä on riittänyt toukokuulle niin paljon, että pelkään kesän hellekiintiöiden olevan pian käytetty. Eihän koko kesä tällainen voi Suomessa mitenkään olla!

....Viimeistään juhannuksena pakkasta ja rakeita vaakatasossa päin... ;)


Kesäkuun alkuun valmistui meilläkin kotikanalan ulkoiluhäkki - iso kiitos miehelle suuresta aherruksesta! Vielä pientä hienosäätöä ja viimeistelemistä toki aina löytyy, mutta valmiina käyttöön.

1.6. onkin se maaginen raja, jonka jälkeen kotikanat pääsevät ulkoilemaan, sillä Eviran sivuilla annetun ohjeistuksen mukaisesti siipikarja, tässä tapauksessa meidän neljä neitiämme, tulee suojata lintuinfluenssalta kevätmuuton aikaan:

''Siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan, muistuttaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai ulkoilualue on kauttaaltaan suojattava ja katettava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka.''

Voin sanoa, että neideillä alkoi ehkä jo olla hieman mökkihöperö olo pitkän talven sisälläolon jälkeen...


Vielä on nuo räystäät viimeistelemättä ja valmiiksi pohjamaalattu seinäpaneeli korjausmaalataan noiden tummien ylimenojen osalta kun taloakin maalataan seuraavan kerran.

Myös hieman haaveilen, tosin en ole vielä mieheltä hänen mielipidettään kysynyt, josko myös ulkoiluhäkin sokkeli voidaan käsitellä tuolla oven ja verkon tummalla RR23 -sävyllä samalla, kun talon sokkelikin viimeistellään.

Lisäksi sadekouru on tarkoitus asentaa tuohon räystääseen ja siitä ohjata sadevesi erilliseen säiliöön puutarhan kasteluvedeksi.


Olisi ihanaa, jos asuisimme niin maalla, että kanat voisivat täysin vapaasti vaellella pihalla, mutta valitettavasti varsinkin läheinen tie rajoittaa tyttöjen täysin vapaaksi päästämistä. Lisäksi tontilla on havaittu mm. kettu, joten kanojenkin etu saada turvallinen, tilava ja sateelta suojattu ulkoilualue.

Eviran eläinsuojelulainsäädäntö antaa myös osaltaan ohjeistusta, millainen on hyvä ulkotarha:

''Jos kanoilla on mahdollisuus päästä ulos, eläinsuojasta ulos johtavan kulkureitin on oltava kanoille turvallinen. Ulkotarhan on oltava riittävän tilava ottaen huomioon kanojen lukumäärä ja tarhan pohjan laatu. Tarhan pohjan on oltava sellainen, että se voidaan pitää kuivana. Ulkotarhassa ei saa olla rakenteita tai esineitä, jotka saattavat vahingoittaa lintuja. Ulkotarhan aitojen on oltava kanoille sopivasta materiaalista ja niille turvallisia. Aidat on pidettävä hyvässä kunnossa siten, että estetään kanojen karkaaminen ja vahingoittuminen. Kanoilla on tarvittaessa oltava ulkona sopivia säänsuojia.''


Ulkoiluhäkin pohja on meillä ihan maa-ainesta, mitä tytöt saavat kuopsutella rauhassa. Toivottavasti siihen ehtisi hieman vihreääkin kasvaa jossain välissä, mutta tarhaan nostetaan vielä erilliset vaihdettavat 'kasvatuslaatikot', joissa tytöille kasvaa mm. salaattia. Siis oma salaattibuffet läpi kesän!

Tarhan maapohja pysyy kuivana sillä häkin yllä oleva peltikatto ei päästä sadevettä kastelemaan tarhaa.


Tarhasta puuttuu vielä orret, ruoka- ja vesiastiat, ja tarhan ulkopuolelle on mietinnässä vielä lisää aurinkosuojaa keskipäivän paahteelta.

Eli puuhaa riittää vielä, jotta tytöillä on täydelliset kesälomapuitteet! :)


Tarhan verkko-osa rakennettiin jo toista vuotta sitten valmiiksi ostetuista metallisista aitaelementeistä, joiden mittojen mukaan mies rakensi aitauksen perustukset ja kehikon.

Sen verran tukeva rakennelma, että mietimme aitauksen hyötykäyttöä talvisin mm. pyörä- ja pihakalustevarastona. Tosin jos on leuto talvi, niin maatiaiskanat viihtyvät pihalla pidempäänkin, sillä niiden yhtenä erikoisominaisuutena on muita lajeja parempi kylmänkestävyys.


On taas niin hyvä mieli iltaisin pihamaata kiertäessä - ja käyttövalmista tarhausta ihastellessa!

Pienet hienosäädöt jossain vaiheessa kesää, ja ulkoiluhäkki istuu pihaan täydellisesti. Saman ulkoverhouslaudan ja värien käyttäminen niin talossa kuin tarhauksessakin tekee kokonaisuudesta yhtenäisen ja ulkoiluhäkistä todella ryhdikkään ja siistin.


En malta odottaa, että pihan täyttää kotkotus ja meidän kukkanasen (kana, joka luulee olevansa kukko) viihdyttävä kiekuminen! 

...Tai katsotaan, onko kyläkeskuksen asukkaiden mielestä meidän topakan Kuukeri-neidin kajahtelut yhtä viihdyttävää kuunneltavaa kuin meistä... :)

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Me juhlistamme lauantaina niin isomman pojan lukukauden päättymistä kuin perheen tuoretta ylioppilastakin - paljon siis hyviä syitä nostaa maljat kuplajuomaa! ;)

8 kommenttia:

 1. Onpa teidän neideillä upea ulkotarha!
  Tästä saa moni kanalan omistaja hyviä vinkkejä.
  Vanhemmillani oli aiemmin kanoja ja isäni teki heille vähän saman tyylisen ulkotarhan. Kyllä kanat viihtyivät ja munivat niin herkullisia munia.
  Naapurissa kanat käyskentelevät välillä vapaasti. Heillä ei ole kotilo-ongelmia, vaikka meillä muilla niitä riittää aivan valtavasti.
  Mukavaa ja juhlaisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina - väitän kehut miehelle! <3

   Omilla vanhemmillani oli lapsuudessa mm. kesäpossu, joka saapui varhain keväällä pihaan rakennettuun karsinaan. Nasse pelasi jalkapalloa ja karkasi äidin kiusaksi mansikkamaalle! Syksyllä koitti se oman ruuan kasvatuksen ikävä puoli, kun possu piti 'pistää lihoiksi', mutta toisaalta opetti meille lapsillekin mistä ruoka tulee ja mitä töitä sen saaminen vaatii - kuinka itse kasvatettua ruokaa osaakaan arvostaa eri tavalla!

   Tuota oppia siirretään nyt omille lapsille. Ihana nähdä, kuinka pojat innoissaan ruokkivat kanasia ja seuraavat niiden touhuja. Uuden pihatarhan myötä tyttöjen touhuja on entistä helpompaa katsella, kun neidit viihtyvät seuranamme pihatouhuissa - tosin verkon takana. :)

   ...Jäin miettimään, että maistuukohan nuo kotilot kanojen munissa, kun mm. kalan antaminen ruokana vaikuttaa makuun...?

   Aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 2. Komia ulkoilutarha, kyllä siellä tyttöjen kelpaa ja voihan ne varmaan välillä käydä pihapiirissäkin ulkoilemassa valvovan silmän alla, vai karkaavatko helposti, en ole kana-asiantuntija? Kiva kun aitaukseen tulee oma "salaattibuffet" myös, oi joi. <3 Mukavaa kesän alkua sinne ja kanasille. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kuvitella, että neidit eivät kauas karkaisi, sen verran arkoja tapauksia kuitenkin, mutta kun tuo tie on tuossa niin lähellä, että helposti saattaisivat sinne juosta - varsinkin jos säikähtävät jotain... Tosin tuossa tarhauksessa riittää neljälle kanalle tilaa ottaa vaikka lentoharjoituksia - ei jää kuutioista kiinni! :)

   Ihanaa kesän alkua sinullekin, Katja ja aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. oma pieni kanala on unelma, jonka vielä joskus toteutan :)
  Ihana kun kanasill aon tilaa tepastella!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, se ei nyt auta kuin muuttaa Mäntsälään toteuttamaan unelmia! ;) Voit toki ensi hätään tulla heittelee jyväsiä näille meidän kanasille - en enää osaisi kuvitellakaan arkea ilman näitä neitejä! <3 Ihania persoonia!

   ...Hieman minipossusta edelleen haaveillaan, täällä kun olisi tilat sellaiselle jo melkein puolivalmiina tuossa neitien seinän takana... En tiedä, voisivatko kenties samaa tarhaustakin kenties käyttää...?

   Unelmien täytteistä viikonloppua, Satu! <3

   Poista
 4. Wau ompas hieno tarha kanoille. Kyllä tuolla kelpaa kuopsutella maata ja nautiskella ulkoilusta :)

  VastaaPoista
 5. Tosi hieno kanala. Tyylillä tehty! Me teimme toisinpäin; meillä oli ensin ulkokanala, jonka kylkeen teimme talvikanalan. Jos haluat katsoa meidän ratkaisua, osoite on: https://metsanreunasta.blogi.net/blog/101/uuden-kanalan-avajaiset/

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...