maanantai 16. heinäkuuta 2018

Puutarhan kuulumisia kesälomien keskeltäMillä vauhdilla ovatkaan nämä kesän viikot hujahtaneet!

Perjantaina aloitin kesälomani toisen pätkän - reilu kaksi viikkoa luvassa touhua poikien kanssa aamusta iltaan. Ihanaa - ja samaan aikaan puuskututtaa jo valmiiksi... :) Pojissani kun menoa ja meininkiä riittää muillekin jaettavaksi!

Tähän mennessä olemme kesälomaviikkojen aikana ehtineet kotieläinpihaan Lahteen, pelaamaan radallisen minigolfia, risteilylle moikkaamaan Muumipeikkoa, polskimaan Vesipuisto Serenaan, riehaantumaan Särkänniemeen, tekemään autoretken niin kummitädin luo Etelä-Karjalaan kuin mummolaan Pohjois-Savoonkin, kiipeilemään SeikkailuSveitsiin (tämä oli tosin mummun ja papan seikkailupäivä isomman pojan kanssa), läträämään Hyvinkäälle maauimalaan useampaankin otteeseen, viettämään päivää Puuhamaahan ja tänään vielä kävin pienemmän pojan kanssa ihmettelemässä mereneläviä SeaLife -merimaailmassa!

...Hieman on olo, että tänä kesänä tehdään vihdoin kaikki ne jutut, joihin ei aika riittänyt noina kolmena viime kesänä, kun remontti vei jokaisen 'ylimääräisen' hetken - palkintona niin itselle, kuin lapsillekin, että olemme jaksaneet sinnitellä tänne asti. Nyt on aikaa!

*Tuosta viimeisimmästä retkestä löytyykin valokuvia Instagramin puolelta, vinkvink.


Eli on ehditty monenmoista, ja paljon on vielä suunnitteillakin - ja silti on ehditty viettämään rauhallisia päiviä kotosalla leikkien ja leväten. Huomenna taas luvassa ihan vain kotoilua.

...Toki huomisesta kotoilusta tekee entistä hauskempaa tänään puutarhaan saapunut amme! Löysin paikallisesta Facebook -kirppissivustolta vanhat, hyväkuntoisen ammeen kolmen Juhla Mokka -paketin hinnalla!! Palaan tähän kera kuvien, kunhan huomenna ehdin valokuvaamaan. :)


Päivän mittaisia pikkulomamatkoja tehdessä on puutarhassa ehtineet jo hieman rikkaruohotkin villiintyä, kun näin iltaisin talon hiljennyttyä tekee itsekin jo painaa pää tyynyyn. Ei ole kitkeminen ensimmäisenä mielessä touhukkaan päivän jälkeen - yllätys... ;)

Mutta vaikka kasvimaalla rehottaa, niin en itse asiassa ole siitä hirveän pahoillaan; kasvilaatikoiden välissä olevat rikkaruohot, kuten päivänkakkarat ja pihasauniot kukkivat nyt kauniisti, joten ne ovat vain ilo silmälle, sillä puutarhassa on tänä kesänä vielä meno villiä - ja villiintynyttä. Ensi kesän urakkana laittaa laatikoiden ympärille pihakivet ja sorat, ja niiden avulla siistiä lavojen ympärystö.


Samaan aikaan, kun rikkaruohot voivat paksusti ja elelevät leveästi kasvimaan käytävillä, myös hyötykasvitkin tuntuvat nauttivat lämmöstä.

Tällä hetkellä käyn hipeltelemässä malttamattomana avomaankurkkuja ja kesäkurpitsoita, joita pääseekin jo tällä viikolla vihdoin maistamaan! Molemmista näyttäisi satoa tulevan mukavasti - ja kurpitsan alkujakin olen laskeskellut toistakymmentä lehtien seasta.


Iloinen yllätys on ollut myös tämä Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäiviltä ostamani amppelitomaatti, Hundreds and Thousends, joka on tuottanut napostelutomaatteja jo melkoisesti ja raakileita kypsyy päivittäin ainakin iso kourallinen.

Tosin meinasin jo tappaa koko kasvin alkuviikkoina, sillä en ymmärtänyt (ennen ystäväni, Googlen, vinkkejä) ettei amppelitomaattia kannata nimestään huolimatta jättää amppeliin, sillä se syö pienestä ruukusta ravinteet nopeasti.

Kasvi ehti jo nuupahtaa todella pahasti, ennen kuin ymmärsin istuttaa se isoon ruukkuun - tomaatti virkosi muutamassa päivässä uuteen kukoistukseen!


Tein kasvimaani laidalle vanhoista tiilistä ja lavankauluksista nurkkauksen pääasiassa kesäkukkasille, joiden toivon houkuttelevan pölyttäjiä myös näihin tomaatinkukkiin. Vanhoista tiilistä kasaamani 'lattiatason' päälle nostelin ruukkupuutarhani; amppelitomaatin ja kaksi kesäkurpitsaa.

Vanhat tiilet pitävät tomaatit poissa ympärillä olevasta kosteasta heinikosta - ja näyttävät niin kauniilta.


Näitä valokuvia ottaessa melkein ehdin nappaamaan yhden tomaatin omaan suuhuni, kun poikani - tuo pikkurastas - huomasi yritykseni ja kipaisi välittömästi saaliinjaolle. :)


Taas katosivat parempiin suihin kypsyneet tomaatit - ja osoite oli ihan oikea; lasten naposteltaviksi nämä kirsikkatomaatit on hankittukin. :)

Aurinkoisia päiviä teille kaikille!

Joko teillä kypsyvät ensimmäiset tomaatit?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...