perjantai 13. huhtikuuta 2018

Uusiokäyttöä rakastavan tuunaajan esikasvatusprojekti


Hei meillä vihertää - siis muutoinkin kuin tuvan vallanneiden huonekasvien voimin!

Esikasvatus nimittäin potkittiin käyntiin viime viikolla maanantaina (2.4.) ja jo muutamassa päivässä ponnistivat kurkun taimet mullasta esiin.

Sinällään myöhään saatiin aikaiseksi kylvötyöt, sillä aiempina vuosina en ole malttanut paljoakaan maaliskuuta pidemmälle odottaa siementen kanssa... Tänä keväänä olen selvästi itsekin kypsynyt ja kärsivällisemmäksi muuttunut, sillä jopa huhtikuun puolelle maltoin odotella ensimmäisten lajikkeiden kanssa ja loput ovat menossa multaan vasta kuun vaihteessa.


Huhtikuun alussa kylvettiin isomman pojan lahjaksi saamat kurkun ja melonin siemenet, sekä minun tomaatit, ruusukaalit ja vähän basilikaa.

Kuuden hengen ruokapöytä tuvassa on kaventunut nyt nippa nappa neljälle hengelle riittäväksi...


Poika sai syntymäpäivälahjaksi kolme kasvatuspakkausta; jokaisessa paketissa oli kannellinen kasvatusrasia, multaa ja siemenet.

Melonipakkauksessa oli kolme siementä, joista kaikki itivät.
Kurkkupakkauksessa oli 32 siementä, jotka kaikki itivät.

Tomaattipakkauksen tomaatinsiemenet jäivätkin vahingossa kylvämättä ja tuosta kurkkupaketin siemenpussista meni puolet tomaatille tarkoitettuun rasiaan. :)

...Onni onnettomuudessa, sillä nyt saimme aivan päättömän määrän kurkkua - ja kurkkujen koulimisen jälkeen rasia vapautui niille tomaatinsiemenille, jotka tänään laitetaan vihdoin multaan.


Montaakaan päivää ei olisi enää voinut siirtää tuota kurkkujen koulimista, sillä rasian melko matalaan multaan oli ehtinyt tässä 1½ viikossa jo kasvamaan melkoinen juuristo!

En vielä istuttanut taimia isoihin taimiruukkuihin, vaan taittelin ensi hätään sanomalehdistä istutusastiat, jotka voi sitten sellaisenaan istuttaa ruukkuun - juuristoa ei siis tarvitse enää uudelleen häiriköidä.


Kylvin viime viikolla myös oikein ronskilla kädellä basilikaa noihin Orthexin altakasteluruukkuihin, jotka on tarkoitettu yrteille. Kastelu tapahtuu tosin vielä melko pitkäänkin yläkautta, kunnes juuret ovat kasvaneet riittävästi pituutta ja ylettävät saavuttamaan alta tulevan kosteuden.


Tomaateista istutin viime vuoden ylijäämäsiemenet hyödyntäen 'St Pierre' ja 'Red Cherry' -lajikkeita. 13 taimea on nyt koulittu ja katsotaan montako taimea vielä saadaan niistä pojan kasvatusrasioista.

Tänä vuonna meillä ei olekaan kasvihuonetta käytössä, sillä nelisen vuotta sitten rakennettu tilapäisratkaisu on nyt viime talven toiminut suojana mönkijälle ja sitä kautta elämässä nyt käyttöikänsä loppupäätä.

Haaveissa siis kunnollinen kasvihuone!

Tomaatit on tarkoitus istuttaa joko suuriin ruukkuihin tai istutussäkkeihin kanalan kupeeseen seinustalle, mihin aurinko paistaa läpi päivän ja tuuli ei juurikaan osu. Vielä mietinnässä, miten tuolle paikalle järjestän tuet tomaateille...


Joka vuosi jotain uutta - ja tänä vuonna kokeilussa ruusukaali!

Meillä syödään ruusukaalia höyrytettynä joka aterialla, kun sitä vain muistetaan kaupasta tuoda - ainoastaan isompi poika hieman nikottelee, mutta pienemmälle menee kuin vettä vaan. Itse nuorempana en voinut sietää ruusukaalin makua, tai edes hajua, mutta ilmeisesti makuaisti tosiaan muuttuu vanhemmiten.... ;)

Ruusukaalia pitäisi vielä kylvää lisää, sillä tähän mennessä vain kolme taimea on kasvamassa. Jos edes toiset samanlaiset saisin vielä kasvimaalle istutettavaksi!


Osan tomaateista kylvin perinteisesti kananmunakennoihin, joista ne on helppo kennon kera lohkaista ja istuttaa suurempaan astiaan. Ei tarvitse enää lusikan kanssa lapioida taimia juurineen koulimisvaiheessa ja pelätä sydän sykkyrällä, että minkä taimen onnistuu tiputtamaan tai juuriston vahingoittamaan...


Tänä vuonna kylvin myös osan tomaateista kotikanalan kananmunankuoriin.

Kananmunan kuoret ovatkin ilmeisesti mitä parhainta materiaalia esikasvatukseen, sillä a) vältyt siltä suurelta koulimiselta, sillä taimet voi istuttaa suoraan kuorissa ruukkuun ja b) kananmunan kuori lannoittaa taimea sen kasvaessa!

Itse sen verran nakersin kuorta ruukkuun istuttaessa, että poistin 'kupin' pohjasta muutaman palasen kuorta sekä kuoren alla olevaa kalvoa. Irrotetut palaset tipautin käyttöön mullan sekaan istutusvaiheessa, eli mitään ei mennyt hukkaan. :)


Paperista taiteltujen istutusastioiden, kananmunakennojen ja -kuorien lisäksi loistavaa materiaalia esikasvatusruukuiksi ovat wc- ja talouspaperirullat. Yhdestä wc-paperirullasta saa 2 ja talouspaperirullasta 4 istutusastiaa.

Leikkasin wc-paperirullan keskeltä poikki ja sitten rinkuloiden alareunaan neljä ~1,4cm viiltoa. Sitten vain taittelin 4 alareunan 'lärpäkettä' kiinni samoin kuin sulkisin pahvilaatikon neljää kansipalaa. Rasia on valmis!

Oli tässäkin muuten oppikokemuksen paikka; taimi ei ollut kuin hädin tuskin paria senttiä pidempi, niin silti jo juuret tulivat melkein saman verran rasian alapuolelta läpi. Eli melko pienenä tomaattikin kannattaa koulia suurempaan astiaan.


Nämä paperirullissa esikasvatetut taimet istutin rullineen jo isompiin muoviruukkuihin. Hieman avasin pohjan taitoksia, jotta juurien on helpompi levitä rasian ulkopuolelle uuteen multaan.


Ai että, kyllä tuli tuon reilun tunnin koulimishetken jälkeen
niin energinen olo!

Mies vei isomman pojan jalkapalloon ja otti pienemmän pojan mukaansa leikkipuistoon treenien ajaksi, niin minä sain pienen palan rauhaa ja omaa aikaa - kasvien parissa ja saunaa lämmittäen.

Sen verran rankka työviikko takana, että meinasi olla jo takki aivan tyhjä - tämä eilisiltainen pieni visiitti omaan mielenrauhan tyyssijaan, eli kasvien maailmaan, tuli enemmän kuin tarpeeseen.


Kovasti odottelen, että ehtisin viikonloppuna pihamaallekin valokuvaamaan mullasta nousevia raparpereja ja perennoita.

Tänä viikonloppuna Helsingissä on Kevätmessut - niin kovasti itsekin tahtoisin ehtiä sinne piipahtamaan, mutta voi olla, että viime hetken buukkaukset lasten harrastuksiin sekä kauan odotettu kummitytön ristiäisjuhla laittavat aikataulut uusiksi...


Aurinkoista viikonloppua!!


2 kommenttia:

  1. Kierrätys on pop. Itse kylvän kanamunankennoihin ja sitten siirrän taimen kennon pala mukana isompaan ruukkuun. Juuret pysyy turvassa kokoajan ;)
    Katsotaan törmätäänkö messuilla!

    VastaaPoista
  2. Kierrätys on hyvästä. Komeita taimia näyttää teillä olevan. Toivottavasti kasvavat hyvin ja satoakin tulee.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...