keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäivät [2016]: Kasvimaalle ja kukkapenkkiin

Vielä parin postauksen verran näitä Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäivien valokuvia tallessa - tänään luvassa ideoita ja tunnelmia lavaviljelyyn, sekä lajikkeita, joihin tapahtumassa törmäsin, ja joista nyt hieman ehkä haaveilen tuonne omallekin pihalle... :)

...En tiedä miten saan pihaan mahdutettua kaiken, mitä tahtoisin... ;)

Aikaisempii postauksiin tuolta Kevätpuutarhapäiviltä pääset vaikka näistä linkeistä:
En ole koskaan kokeillut tätä tummaa basilikaa kasvattaa, ja tänäkin keväänä hypistelin siemenpussia kaupassa, mutta jätin vielä hyllyyn... Ehkä ensi keväänä laitan isoon saviruukkuun yhdistelmän tätä tummaa ja 'perusbasilikaa' - tällä tummalla kehystäisi kauniisti ruukun keskelle kylvetyn tavallisen basilikan.
Kadehtien katselin näitä tomaattiamppeleitakin - eivät omat tomaattini olleet yhtä reippaasti vielä kasvaneet huoneenlämmössä... :)
...Eivätkä edelleenkään elämäni ensimmäiset ikiomat maissini ole yhtä vahvassa varressa kuin nämä puutarhan kasvatit...! :D
Seuraavaksi arvausleikkiä - mikä lajike alla olevissa kuvissa?
Vastaus: Marja-aroniaPUU! Olen tottunut näkemään marja-aroniapensaita, mutta tämä toista metriä korkea puu oli minulle uutuus. Tämä voisi toimia koristeena puutarhassa ja lintujen ruokintapaikkana - ehkä räksät pysyisivät kaukana marjapensaista, jos pääsisivät tästä ruokailemaan...? ;)
Tällaisen palsamiköynnöksenkin voisin ottaa puutarhaan, vaikka kesähuoneen seinämälle, mutta täällä III -vyöhykkeellä ei tämä lajike viihtyisi...
Sitten seuraava lajiketunnistus - mikä PUU alla?
No rungollinen punaherukka!! :D ...Jäin puutarhan henkilökunnan kanssa pohtimaan, onkohan tämä lajike kehitetty lähinnä myös koristekäyttöön, sillä jälleen kerran sadon poimiminen tuolta korkeuksista voisi olla haasteellista.... Mutta varmasti kaunis väriläikkä pihalla satoaikaan!
Samoin kuin viime kesänäkin, jouduin todenteolla malttamaan mieleni, etten sortunut vielä ostamaan kasveja uuteen pihaan, sillä vasta ensi kesänä pääsen toteuttamaan itseäni puutarhan puolella - tänä kesänä sain tosiaan kasvimaan sinne perustaa, eikä sekään vielä tuossa muutama viikko sitten ollut varmaa...!
Alla mooseksenpalavapensas:


Alla valkoinen särkynytsydän:
Valkoinen ja se perinteinen vaaleanpunainen särkynytsydän jo listattu Villa Kotirannan pihasuunnitelmaan! <3 Haaveena pihalta löytyneillä kivillä kehystetty kohopenkki, johon reunoille varjoliljoja ja hopeahärkkiä (ainakin) ja keskelle särkeneetsydämet ja ehkä matalakasvuiset vaaleanpunaiset liljat...

Ja miksei vaikka alla oleva ruusumantelikin?
Vanha, valtava alppiruusu majailee raksan pihassa tulevan kanalan takana, enkä raaski sitä siirrättää sieltä uuteen paikkaan pihamaalla - minun tuurillani kasvi ei pitäisi muutoksesta ja kuolisi pois... Haaveilenkin siis muutamasta uudesta varjoliljasta olemassa olevan lisäksi. Tosin uudet varjoliljat tulisivat keskeisemmälle paikalle, esimerkiksi vanhojen omenapuiden alle.
Näistä kaunokaisista (alla) tuli nostalginen fiilis - saattoipa lapsuudessani äitini kukkapenkissä näitäkin kasvaa...
Myös angervoja olen suunnitellut tontille, tosin nyt pohdinnassa on jo kolme erilaista versiota; rinneangervo (alla), norjanangervo ja virpiangervo.
Tämäkin vuorijumaltenkukka sopisi muuten kukkapenkkiin niiden särkyneidensydänten oheen...
Toivottavasti tästä valokuvamäärästä oli iloa (ja ehkä jopa hyötyä) teillekin - oma pääni oli tuon Kevätpuutarhapäivän jälkeen avian pyörällä niistä kaikista mahdollisuuksista, mitä omalle pihalleni voisinkaan istuttaa! :) Nyt, kun näitä valokuvia kävin uudelleen läpi, vahvistui ne omat suosikkini esimerkiksi kukkapenkkiini! 

Jäljellä vielä yksi postaus noilta Saaren Kartanon Kevätpuutarhapäiviltä. Taidan julkaista sen perjantaina, Mansikkatilan mailla -blogin Kukkailottelua -postauksena, sillä luvassa valtava määrä kukkakuvia - ihan vain rakkaudesta valokuvaamiseen ja kauniisiin kasveihin! :)


2 kommenttia:

  1. Kylläpä oli monenmoista lajia, kun vain muistais ne ulkoa. Kun ostan jonkun uuden kukan, kotiin pääsen unohdan :(
    Tonne jos pääsisin tulisin ihan sekopääksi, kaikkea haluais ostaa !!

    VastaaPoista
  2. Minulla ihan sama juttu; saan isältäni paljon kukkia, joiden nimet isäni minulle opetettaa, mutta aina, kun pääsen kotiini asti, olen ne jo unohtanut... Pitäisi olla puhelimessa joku sovellus, jolla voisi ottaa ja samantien lisätä lyhyen tekstin kuvaan - näin voisi luoda omaan puhelimeen 'kuvaston' oman puutarhan lajeista, ja niistä ihanuuksista, mitä toisten puutarhoissa näkee ja omaan pihaan tahtoisi!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...